Vilka egenskaper har plast?

Plast är egentligen inte ett eget material utan flera olika, vanligtvis tre eller fyra polymerer med tillsatser. Tillverkningsprocessen av plast är ofta enkel och snabb, vilket gör att det krävs mindre energi än vid tillverkning av andra material. Plastens långa livstid är en fördel och plast kan användas om och om igen, och även återvinnas och bli till nya produkter. 

Plastens egenskaper och karaktärsdrag

Egenskaperna hos plast resulterar i oändligt många användningsområden och möjligheter. Med plast får man ett alternativ till andra material, som metall. Men det är också ett material som tillverkas för sina unika egenskapers skull. Beroende på metod för bearbetning kan det ges olika egenskaper som lätt, starkt eller kemikaliebeständigt. Och för att addera ytterligare karaktärsdrag kan man modifiera plasten med till exempel flamskyddsmedel eller friktionsnedsättare.

Vad har plast för fördelar?

Plast har otroligt många användningsområden och är ett så vanligt material att vi kanske inte alltid tänker på dess självklara fördelar.

Fördelar med plast:

 • Plast kan användas till mycket och kan anpassas på många sätt.
 • Plast kräver lite underhåll i jämförelse med andra material.
 • Plast väger lite och är ett lätt och smidigt förpackningsmaterial jämfört med till exempel metall. Med plastförpackningar blir transporter lättare och kräver mindre energi.
 • Fordonsdelar i plast, i exempelvis bilar, gör att fordonen blir lättare kräver mindre bränsle när de används.
 • Plast som isoleringsmaterial gör att vi lättare kan spara värme i exempelvis bostäder, och på så sätt dra ner på energianvändning för uppvärmning.
 • Plast har starkt motstånd mot saker som elektricitet och starka kemikalier eller föroreningar.
 • I plast kan man tillsätta egenskaper som gör det tåligt saker som väder, kyla och värme.
 • Tillverkningsprocessen av plast är billig.
 • Många plastsorter är tåliga och har lång livslängd.

Läs mer om fördelar och nackdelar med plast här

Vad kan man använda plast till?

Plast kan användas till mycket! På Special-Plast erbjuder vi sorter för exempelvis

 • förpackningar och transportering
 • tätningar
 • komfort och möbelstoppning
 • ljudisolering
 • isolering mot värme och kyla
 • filtrering
 • dekoration
 • vibrationsdämpning
 • flytkroppar.

Läs mer om användningsområden för vår plast här

Är plast hållbart?

När plast inte överkonsumeras och när det används på rätt sätt är det ett hållbart och viktigt material för vårt samhälle. En säker tillverkningsprocess av plast, återvinning och rätt hantering gör plasten både hållbar och resurseffektiv.

På Special-Plast tar vi ansvar genom att driva en miljömedveten plasttillverkning. Vi förebygger föroreningar i mark, luft och vatten och håller vår personal utbildade och uppdaterade.

Vad är bra och dåligt med plast?

Som med mycket annat finns det både fördelar och nackdelar med plast. Plast är ett lätt, billigt och viktigt material. Det är dessutom både tåligt och slitstarkt.

Faran för vår miljö och omvärld uppstår främst när plasten inte hanteras på rätt sätt. Plast som inte tas om hand ordentligt och hamnar i havet eller på andra ställen i naturen kan orsaka stora skador för miljö, djur och människors hälsa.

Med kunskap och rätt hantering bidrar man till att plastens fördelar blir fler – och att nackdelarna blir färre.

Läs mer om hur vi på Special-Plast arbetar med miljömedveten plasttillverkning här

Kan plast vara miljövänligt?

Det är en felaktig uppfattning att plast alltid skadar miljön. Plast som tillverkas ansvarsfullt, används på rätt sätt och återvinns är inte så skadligt för miljön som många tror. Genom att undvika överkonsumtion av plast bidrar man också till minska påverkan på klimat och omgivning.

Många typer av plast är både tåligt och slitstarkt – vilket gör att det håller länge och gör det på så sätt fördelaktigt för miljön. Plast kan användas i förpackningar och göra transporter lättare och miljövänligare. I andra typer av förpackningar, som de som används till livsmedel, gör plasten att maten håller längre. Detta är ett sätt att minska på matsvinnet som är ett stort och globalt problem för miljön.

Dessutom går både tillverkningsprocessen av plast framåt, tillsammans med utvecklingen av plast som tillverkas av till exempel växtbaserade material. Ur plaståtervinning kan man också utvinna energi till exempelvis uppvärmning.

På Special-Plast är vi självklart miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Läs mer om vårt miljöarbete och vår kvalitet här

Har du fått svar på din fråga?

Kontakta oss om du behöver ytteligare hjälp.

Kontakta oss

Snabba leveranser

Vår Produktion ligger i Vallentuna, tre mil norr om Stockholm. Med närhet till både Europavägar och dom stora hamnarna i Stockholm och Kapellskär är transporter till och från oss något som går fort och smidigt.

Allt på samma ställe

6000 m² lager och 3500 m² produktionsyta på samma ställe. En våning upp sitter våra säljare, produktutvecklare och övrig administration. För dig som kund betyder detta att vi tryggt och snabbt kan hantera samtliga era ordrar av skumgummi, polyeter, epdm gummi eller andra mjuka material.